In Bulgaria, ratingul Moody’s „Baa2“ si perspectivele pozitive, au la baza evaluarea „Baa3”a puterii economice, reflectand scala relativ mica a economiei (PIB nominal de 68 de miliarde de dolari in 2019) si venitul pe cap de locuitor peste media Baa2, evaluarea „Baa2” a puterii institutionale, „a1” a puterii fiscale si sensibilitatea „Ba” la risc de evenimente. „Ne asteptam ca economia bulgara sa se confrunte cu primul an de recesiune din 2009 incoace, din cauza izbucnirii coronavirusului. Prognozam o contractie reala a PIB de 3,2% in 2020, dar credem ca economia va incepe sa se redreseze in a doua jumatate a lui 2020, urmata de o revenire puternica a cresterii, de 2,8%, in 2021“, se arata in raport.
Perspectiva pozitiva reflecta masurile fiscale imbunatatite semnificativ datorita elaborarii politicii prudente a guvernului bulgar si a perspectivelor de crestere puternice care vor beneficia de integrarea UE si de competitivitatea sporita a Bulgariei. Perspectivele de crestere pe termen mediu, pana la lung, raman favorabile, in ciuda recesiunii asteptate in 2020.
Potrivit lui Dimitar Radev, guvernatorul Bancii Centrale din Bulgaria, focarul de coronavirus risca sa intarzie intrarea Bulgariei in ERM II (Exchange Rate Mechanism) pana in 2021, un pas premergator aderarii la Zona Euro. In opinia analistilor, amanarea are un efect negativ, avand in vedere avantajele asociate calitatii de membru, inclusiv accesul la facilitatile de creditare ale Bancii Centrale Europene. Insa Bulgaria a inregistrat deja progrese semnificative in directia ERM II in ultimii ani.
„Prin urmare, ne asteptam ca Bulgaria sa se alature in cele din urma Zonei Euro, indiferent de intarzierea determinata de coronavirus.“
Ratingul Romaniei „Baa3 stabil“ pentru datoria pe termen lung, stabilit de Moody’s, reflecta puterea economica si institutionala moderata, precum si ancorarea politica oferita de aderarea la UE. Evaluarea este sustinuta de raportul inca moderat dintre datoria publica si PIB, dar si de indicatorii favorabili ai accesibilitatii datoriei, care au beneficiat de o crestere nominala puternica.
Focarul de coronavirus aduce insa provocari continue pentru puterea economica si fiscala. In conformitate cu incetinirea cresterii economice globale, PIB-ul Romaniei s-ar putea contracta cu 5% in 2020.
Pe langa masurile anuntate pentru a sprijini economia, cresterile planificate ale cheltuielilor, in special cu pensiile, vor majora ponderea cheltuielilor fixe, vor duce la cresterea componentei structurale a deficitului si, prin urmare, a datoriei publice. In ceea ce priveste elaborarea de politici, concentrarea imediata asupra situatiei sanitare necesita un guvern stabil, dar absenta alegerilor anticipate inseamna ca punerea in aplicare a unei noi agende politice pentru a face fata provocarilor va fi amanata pana la alegerile generale, care vor avea loc cel mai probabil pana la sfarsitul anului.
Insa, dupa ce Banca Mondiala a anuntat pe 2 aprilie activarea de catre guvernul roman a unui ajutor financiar pre-aranjat de 400 de milioane de euro, pentru limitarea epidemiei, finantare care acopera o serie de interventii pentru consolidarea serviciilor de sanatate si urmareste sa reduca la minimum pierderile din sectorul public si privat, prognoza a fost revizuita pentru soldul fiscal la -7,5% din PIB in 2020, urmata de -6,7% din PIB in 2021. Raportul datorie / PIB ar ajunge la 43,6% in acest an, si la 47,2% in 2021.